'Belgitude' - hvordan et forfærdeligt EM ændrede belgisk fodbold for altid

I 2006 var planen klar for talentudviklingen hos en af de traditionsrige fodboldnationer i Europa: 'La vision de formation l'URBSFA' - visionen for belgisk fodbold. Belgisk fodbold blev genfødt med Michel Sablons vision. Og strategien ser ud til at have givet pote... Men det var altså en katastrofal præstation ved EM på eget græs, der for alvor satte gang i belgisk fodbold.

Udtrykket 'Belgitude' er en kombination af 'Belgium' og 'attitude' og er blevet en fast del af ordforrådet i det belgiske. Da den tekniske direktør i det belgiske fodboldforbund Michel Sablon, var vidne til det pinefulde exit fra EM på hjemmebane i 2000, var det netop attitude og kvalitet der manglede på holdet.

"Kampen mod Tyrkiet (den sidste gruppekamp ved turneringen, red.) var et komplet flop. Måden Belgien blev elimineret på var uacceptabel. Holdet ramte bunden. Der manglede kvalitet. Noget måtte der gøres." Sådan udtalte Sablon til Bleacher Report i 2016, da han blev spurgt ind til det pinefulde exit.

Holdet i 2000 talte spillere som Marc Wilmots, Emile Mpenza og indrømmet den fantastiske Luc Nilis, men der er også langt fra de navne til den perlerække af klassespillere, der findes på holdet i dag.

I 1998 havde det samme mandskab også floppet ved verdensmesterskaberne, og på baggrund af denne ørkenvandring af manglende talent i Belgien, blev Sablon altså manden, der skulle genstarte belgisk fodbold.

Belgien skulle skabe den næste Enzo Scifo (billedet) - en verdensstjerne, der kunne være en profil på de største hold i Europa. Og metoden Sablon brugte var interessant.

 

 

Sablon havde selv været en del af trænerstaben hos Belgien op gennem 80'erne og starten af 90'erne, og det var med en taktisk og akademisk tilgang han gik til opgaven at kickstarte talentudviklingen på ny. Forskere fra Universitet i Leuven fik til opgave at analysere fodboldspillet og afkode, hvilke situationer, bevægelser og afleveringer, der gav mest værdi.

Med data til rådighed satte Sablon og en række fodboldkyndige sig for at fastslå, hvordan den optimale fodboldspiller skulle trænes og også i hvilke taktiske systemer, der ville være mest optimale for at vinde fodboldkampe.

Den traditionelle 4-4-2 med en kompakt defensiv blev kasseret og inspireret af Cruyff blev 4-3-3-systemet med meget fleksible offensive og defensive roller introduceret og diamanter i alle kæder introduceret i hele landets ungdomsfodbold - tænk Morten Olsens røde tråd. Fokus blev også lagt på den individuelle spillers tekniske og taktiske træning. En forsvarsspiller skulle også kunne angribe, og en angriber skulle også kunne forsvare for at sige det simpelt.

I træningssessionerne var der ikke længere frispark eller målspark med i spillet, ligesom indkast blev til indspark. Spillere blev ikke længere kun udvalgt for deres disciplin på banen, tekniske færdigheder eller gudsbenådede talent - vægten blev lagt på det mentale i stedet - attituden!

Resultaten af strategien har ikke endnu båret frugt i form af guldmedaljer til De Rode Duivels, og det er lidt bekymrende for en generation, der i den grad er på vej til at toppe - nogle af spillerne har måske endda allerede gjort det. 

Men imponerende er det at se ned af listen af spillere på det nuværende landshold. Megastjernen Eden Hazard der fik debut i 2008, er faktisk nummer to på topscorerlisten for det belgiske landshold, mens Romelu Lukaku simpelthen er all time topscorer for det belgiske landshold - han fik debut i 2010.

Den næste på listen over topscorere for det belgiske landshold er Bernard Vorhof, der var aktiv på landsholdet fra 1928 til 1940 - det taler sit eget helt tydelige sprog om et landshold i vildrede siden de glade 70'ere og 80'ere, hvor kollektivet med Scifo i spidsen, leverede flotte resultater.

Af andre spillere, der er skabt i skyggerne af det katatstrofale EM på hjemmebane i 2000, kan nævnes Vincent Kompany, Kevin de Bruyne, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Thibaut Courtois, Dries Mertens og Jan Vertonghen - flere af disse har allerede fået over 100 kampe for landsholdet siden deres debut i årene fra 2007 til 2011.

Det er en perlerække af navne. Og for belgisk fodbold er dette EM chancen for at hjemtage guldmedaljerne - og lad os håbe Sablon ikke får samme oplevelse som i 2000, når de røde djævle står over for Italien fredag.

Leave a comment