Husker du…comeback-kongerne fra 2008?

Pundit elsker EM. Derfor præsenterer vi nogle af de øjeblikke, vi husker allerbedst fra de tidligere slutrunder. Denne gang kigger vi tilbage på EM i 2008, hvor Tyrkiet var kongerne af sene comebacks.

EM i 2008 huskes formentlig mest for Spaniens imponerende men til tider søvndyssende, perfekte pasningsspil, som afsluttede den lange trofæ-siesta, som havde varet i mere end 40 år. Slutrunden i Østrig og Schweiz huskes dog også for et væld af fremragende fodboldkampe. Hvem kan glemme Hollands maltraktering af både Italien og Frankrig, som begge blev slået med tre mål i gruppespillet? Og hvem husker ikke Andrey Arshavins vidunderlige indtagen af den helt store fodboldscene, hvor han i kvartfinalen mod netop Holland måske leverede slutrundens bedste individuelle præstation. Som en anden hollandsk speedskater strøg den lille russer elegant forbi de nederlandske forsvarsspillere, som var de programmerede, sovjetiske robotter, der ikke kunne omstille sig til den nye virkelighed. Det er dog ikke kun Rusland, Spanien og Holland vi husker fra slutrunden for 13 år siden.

EM i 2008 bød også på et hold, som leverede masser af drama i form af vilde comebacks på stribe. 2008’s Tyrkiet spillede sig ind i denne skribents hjerte efter en fightervilje, som selv Gattuso ville have nikket anerkendende til.

Den europæisk-asiatiske nation var havnet i pulje A sammen med Portugal, Schweiz og Tjekkiet. En på papiret jævnbyrdig gruppe, hvor alle fire deltagere ville være skuffede over at misse en kvartfinaleplads. Efter et 0-2-nederlag til Portugal i første kamp, var tyrkerne tvunget til at lave point i næste kamp mod værtslandet Schweiz.

Schweiz tog dog føringen i første halvleg, inden Semih Şentürk efter en times spil fik udlignet. Dermed lignede det en pointdeling mellem de to. Men i overtiden tog troldmanden Arda Turan chancen med et skud fra kanten af feltet, og efter en heldig afretning fra en schweizisk forsvarsspiller strøg bolden i mål til tre forløsende, tyrkiske point.

Dermed var der lagt op til et sandt drama mod Tjekkiet i gruppefinalen, hvor det skulle afgøres, hvem der skulle med Portugal videre til kvartfinalen.

Kampen startede i et hæsblæsende tempo, og var måske slutrundens mest intense kamp. Begge hold jagtede åbningsmålet, som ville sætte dem i en førerposition til en plads blandt turneringens sidste otte hold. Kort før pausen lykkedes det tjekkerne at sikre sig den vigtige scoring, da fyrtårnet Jan Koller sendte et hovedstød i kassen.

Efter en times tid blev missionen tæt på umulig for Tyrkiet, da Tjekkiet slog til på en af deres få chancer efter pausen, da Jaroslav Plašil kom først på et indlæg. Dermed var Tyrkiet nede med 0-2, med under 30 minutter tilbage. Det var også tæt på at blive 0-3 kort efter, men stolpen var med tyrkerne i den situation. I stedet kom tyrkertroen tilbage et kvarter før tid, da Turan udplacerede en langsomt reagerende Čech. Den tjekkiske keeper havde en aften, han aldrig vil glemme. Få minutter før tid kom et tilsyneladende, ufarligt indlæg mod ham, men ukarakteristisk for ham tabte han bolden for fødderne af Nihat, som scorede sit nemmeste landsholdsmål.

Dermed var stillingen 2-2 med to minutter tilbage af kampen. Da Tyrkiet og Tjekkiet med dette resultat begge ville have 4 point og en målscorer på 4-5, betød det, at der for første gang i EM’s historie skulle en straffesparkskonkurrence til at afgøre, hvilket af de to hold, som skulle videre i turneringen.Den tjekkiske bænk havde dog knapt nok haft tid til at nå frem til denne konklusion, før Nihat igen slog til. Denne gang var Čech uden skyld, da Nihat blev sendt i dybden, inden han med en fantastisk afslutning sendte bolden i mål via overliggeren.

Dermed var Tyrkiet videre til en kvartfinale mod Kroatien, og på utrolig vis skulle denne kamp vise sig at byde på et endnu mere uforglemmeligt comeback.

Kroatien var favoritter til kampen. Med trænernes rockstjerne Slaven Bilić på bænken og en midtbane med en uendelig mængde af talent: Luka Modrić, Niko Kovač, Ivan Rakitić, Darijo Srna og Niko Kranjčar. Tyrkiet skulle spille deres livs kamp mod et kroatisk mandskab, som havde vundet alle tre gruppekampe heriblandt en sejr over de senere finalister fra Tyskland.

Modrić skabte kampens største mulighed, da han lagde bolden til rette for en helt fri medspiller, men afslutningen tog overliggeren, og Tyrkiet slap med skrækken, og dermed endte det 0-0 efter 90 minutter på trods af kæmpe kroatisk dominans.

I den forlængede spilletid fortsatte Kroatien med at presse på, og to minutter før den forlængede spilletid udløb, lykkedes det endelig for Ivan Klasnic at heade bolden i mål, efter den tyrkiske målmand Rüştü havde været på en skovtur.

Dermed lignede det tyrkisk exit, og den kroatiske bænk var allerede videre i semifinalen, men i kampens allersidste minut sendte Rüştü et desperat langt udspark op i kroaternes felt. Kroatien fik ikke clearet bolden, som landede for fødderne af Semih Şentürk, som med et fantastisk spark udlignede og sendte kampen i straffesparkskonkurrence. En dyst som tyrkerne havde vundet på forhånd, da Kroatien mentalt allerede havde tabt efter den sene udligning. Kun Srna formåede at passere Rüştü i målet, og så var Tyrkiet videre til semifinalen mod Tyskland.

Også i semfinalen leverede Tyrkiet masser af drama. Semih Şentürk udlignede til 2-2 fire minutter før tid, og så lignede det et nyt tyrkisk mirakel, men i stedet var det denne gang tyrkerne, som blev snydt, da Philipp Lahm, scorede det tyske sejrsmål i kampens sidste minut

 Kan Tyrkiet levere mere uforglemmeligt drama under denne slutrunde? De kom igen i år skidt fra start efter et 0-3-nederlag til Italien i åbningskampen.

Leave a comment