Pundit elsker... Superligaens gyldne periode!

Så er det tid igen! Superligasæsonen står for døren og hos Pundit elsker vi den danske Superliga. Læs med når Jonas Hagemann Jensen fortæller om sin kærlighed for den danske Superliga i slut-1990'erne og start-00'erne.

Der går en lige linje fra Superligaen i 1990'erne, til Onside på TV3 og til mange af de spillere, der er med i brætspillet Pundit. Inspirationen til spillerne kommer fra de minder fodbolden i den perioder har givet mig. Alt lige fra Jakob Kjeldbergs geniale gennemgang af rundens kampe, Svend Gehrs og senere Carsten Werges, kommentering og de kuriøse indslag fra for eksempel Thomas Gravgaards 'Det' Bare Fodbold'. 

Hvem husker ikke dette gyldne indslag om OB, der vist nok havde været så fremsynede at sende deres spillere på et mediekursus - det havde man aldrig hørt om i dansk fodbold. Og det skulle der gøres grin med!

 

 

Men det stopper ikke her - hvem husker ikke den karismatiske Peter Lassen og hans fantastiske målscorings-sæson for Silkeborg IF i 99/00? Og hvem havde set det komme, at John 'Faxe' Jensens Herfølge skulle blive mestre! Hvad med choknedrykningen til OB i 1998? Og AGF's nedrykning i 2006? Det er en gylden periode i min fodboldhukommelse, hvor fodbolden stadig var en kende uberørt - der var ikke de helt store penge på spil endnu, og fodboldspillet var stadig præget af de klassiske idéer om, at man bare skal løbe mere end sin modstander for at vinde kampene.

Det er også i denne periode, at kimen lægges til de store københavner-derbyer mellem FC København og Brøndby IF - Sibusiso Zuma og saksesparket.. Behøver jeg sige mere?

 

 

 Peter Lassen                                                                      John 'Faxe' Jensen  

 

Superligaen i denne periode er fodbolden i sin reneste form. Det er før, der er nogen, der overhovedet har tænkt tanken, at man kunne ansætte en data-analytiker. Det er en tid, hvor Henrik 'Tømrer' Pedersen for eksempel kunne få en fuldtidskontrakt over en hygge-øl i omklædningsrummet med Preben Elkjær. Og hvor Søren Berg spillede Fynsserie og divisionsbold indtil han var 24, før han fik lysten og tiden til at blive fodboldspiller på fuld tid.

Men samtidig er det her, de spæde skridt bliver taget mod en langt større professionalisering af Superligaen. Opmærksomheden bliver større og større og man kan mærke, at den gamle skole bliver presset af den næste generations idéer om, hvordan en fodboldforretning bør drives. Der bliver pludselig talt om strategi og taktiske systemer, om spillefilosofi og talentrekruttering på et helt andet niveau end tidligere. 

Hvem husker ikke da Ove Christensen pænt sagde 'tak' for interviewet med Rasmus Lund efter et nederlag med Randers? Selvom journalister kan virke provokerende med deres spørgsmål især i nederlagets time, så passede Lund jo blot sit job og stillede de kritiske spørgsmål. Men det var den gamle staldhest Ove Christensen, altså ikke tilfreds med, og man kan nærmest mærke den garvede træners harme over, at han skal forklare den unge, moderne fodboldjournalist, hvad fodbold handler om - never change, Ove C, never change!

Det skabte igen et smukt øjeblik i dansk fodbold: Hvor mediecirkusset viste sit ansigt til den gamle garde af trænere, og det for alvor slog gnister. Det er underholdende fjernsyn, men det var også et symbol på, at moderne fodbold kom buldrende ind i Superligaen. Klichéerne om dårlig form, skader og uheld, var ikke længere nok for de danske medier og fodboldfans når nederlagene skal forklares - og det er slet heller ikke i dag!

 

År efter år løber den danske Superliga over skærmen, og selvom jeg nærer en stor kærlighed for den engelske Premier League, og selvom det lige har været EM, hvor Danmark klarede sig strålende og jeg jublede og græd med Landsholdet, så er der noget nostalgi og noge gode barndomsminder, der næres når der spilles kampe på de danske fodboldstadions. Og selvom Superligaen aldrig bliver som den var engang, så er det bare noget helt specielt hver gang der står Superliga på programmet...

FC Midtjylland tager imod OB kl. 19 i årets første kamp i Superligaen.

Leave a comment